eveniment

Ganduri de antrenor

Era o dupa-amiaza ploioasa de vara atunci cand la o perfectionare a antrenorilor la baza sportiva de la Mogosoaia, isi facu aparitia o persoana care cocheta cu varsta a treia. Simplu imbracata cu un balonzaid cenusiu si cu o valiza peste care au trecut niste ani, era o prezenta contrastanta cu treningurile de firma si cu aroganta unora dintre noi.

Dupa un dialog scurt cu directorul scolii de antrenori, Mircea Radulescu, ni se adreseaza, paradoxal intr-un limbaj simplu prin care ne aduce la cunostinta ca a mai scris o carte si ca ne-o ofera la un pret de 10 lei(in aceea perioada ni s-au "servit" multe carti mai mult sau mai putin folositoare). In acelasi moment toti am facut un pas inapoi, iar omul a facut o grimasa ca si cum ne-ar intelege si ca nu e nici o problema.

Dupa cateva minute m-am apropiat mai mult din mila de modestul nostru "invitat" si am vorbit doar cateva secunde in care imi spunea sa deschid doar cartea chiar daca nu am sa o cumpar. "Greseala" fatala pentru ca in doar doua citate m-a convins ca trebuie "S-O AM"!

In cateva minute am convins cativa colegi ca merita luata si incet, incet omul nostru a vandut o treime din valiza. Convins e mult spus pentru ca ea se vindea singura odata ce ai deschis-o.

Asa cum a aparut, la fel s-a si dus cu valiza veche cu carti, dar adevarata valoare nu o avea de vanzare, nici nu avea cum pentru ca educatia, eruditia, cultura, modestia si experienta de o viata langa gazon nu puteau fi de vanzare. De abia atunci mi-am dat seama ca cei demni de mila eram noi, niste novici si nu el, o enciclopedie ambulanta de cultura fotbalistica si nu numai.

Persoana de care v-am vorbit este antrenorul Ion Voica, antrenor la toate categoriile: copii, juniori, onoare div.A,B,C, loturi nationale si care a acumulat o experienta cat in doua vieti.

Traiasca fotbalul-regele nostru,este dedicatia care mi-a facut-o pe prima pagina si in care eu cred chiar daca suntem o republica democrata si nu un regat.

Inchei prin a va dedica la randu-mi cateva din cugetarile dumnealui:

"Putini, foarte putini cunosc cu adevarat antrenorul de fotbal. Iata ce mi-am notat despre el de-a lungul timpului: antrenorul este un om singur, un strateg, un sfatuitor, un prieten, un pasionat, un technician, un invatator, un dirijor, un parinte. El trebuie sa aiba mimica de actor, indemanare de jongleur, fizic de pozeur. El mai trebuie sa fie practic si istet ca un taran, logic si destept ca un intelectual. De asemenea, sa stie sa inteleaga ceea ce nu e de inteles, sa suporte orice si pe oricine, sa-si insuseasca arta de a ghici ... Ma opresc aici!

"In munca cu fotbalistii, indeosebi cu cei tineri, uneori neglijam obligatia noastra morala, exagerand-o pe cea profesionala. In dorinta de a scoate fotbalisti, uitam de omul din ei. Cand joci fotbal uiti de toate, chiar si de indicatiile tactice."

"Cine nu stie sa piarda nu stie nici sa castige. De-abia cand accepti infrangerea, esti demn de victorie."

"Dupa infrangere antrenamentele fizice sunt tot atat de ineficiente ca si reprosurile."

"Fizicul ajuta, tactica organizeaza, strategia prevede, psihicul sustine, doar tehnica rezolva."

"Luptatorii intra de mai multe ori in posesia mingii, dar tot de mai multe ori o transmit adversarului, de unde o faza de aparare in plus. Tehnicii redobandesc mingea de mai putine ori, dar pasele lor sunt mai precise, de unde o faza de aparare in minus. Cel care alege cu cine joaca este o singura persoana: antrenorul."

"Salutati politicos pe cei care au pierdut, ca si acestia sa procedeze la fel. Suntem doar intr-un razboi iluzoriu. Sa-I respectam, intrucat prin ei ne-am gasit satisfactia victoriei."

Antrenor, EDUARD BOTA
31.01.2009


Cupa Indoor 2010 - Brasov 1-4 feb. 2010
detalii »
F.C. Junior - grupa de varsta 1999-2000
Succes FC Junior la Fragaria CUP - 2010
detalii »
ultimele stiri
04.02.2011
Cantonament la Sovata!
detalii »
11.11.2010
Fundaţia Communitas sprijină FC Junior!
detalii »
07.10.2010
Ziua porţilor deschise la FC Junior
detalii »
29.09.2010
╬nchiriem teren sintetic de fotbal!
detalii »